Geminidernas återkomst

Om ni som jag är förtjust i natthimlen och vad som händer där uppe så kan jag tipsa om att det återigen är dags för Geminiderna! Förra året syntes de inte så bra på grund av supermåne, men i år kommer månen bara vara en liten skärva (och alltså inte lysa upp så mycket av himlen).

Geminiderna är ett meteorregn och kommer synas som massor av stjärnfall på himlen. Det fina med dem är att man inte behöver något fancy teleskop eller så för att se showen. Det räcker att leta på en så mörk plats som möjligt, ta med en filt, kanske lite varm dricka och sedan är det bara att njuta!

Det finns chans redan nu att se dem, men natten mellan den 13e och 14e december kommer aktiviteten vara som störst, då det är störst chans att se dem, med toppen omkring kl01 på natten.

Några snabba tips till stjärnfallstittare:

♦    Klä dig varmt! Det blir riktigt kallt att stå eller sitta utomhus länge.

♦    Ta din tid och låt ögonen vänja sig vid mörkret.

♦    Leta upp en så mörk himmel som möjligt, städer bidrar med ljusföroreningar som gör det svårare att se natthimlen. Du kan till exempel använda sig av Dark site finder.

♦    Vill du prova fota stjärnfallen? Rikta kameran mot stjärnbilden Tvillingarnas ena axel, det är meteorregnets mittpunkt och det kommer se ut som att stjärnfallen faller från mitten och ut över hela bilden. Med lite färdighet och tålamod kan man få riktigt häftiga bilder och timelapses, som den längre upp i inlägget.

geminiderna

Extra tips! Titta på stjärnhimlen, hitta vintergatan med mera i programmet Stellarium (bilden ovan är en printscreen därifrån).

Mer information om Geminiderna: International meteor organization (IMO).

4 reaktioner till “Geminidernas återkomst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s