Kom igång med batch working

Du har kanske hört ordet flyga omkring på nätet redan: batch working. Det är lätt att kanske avfärda det som ännu ett trist buzzword, men det här är faktiskt en metod för att få saker och ting gjorda som jag verkligen tycker att du ska ge en chans. För mig gör det en natt och dag-skillnad både för mitt mående, min produktivitet och min kreativitet.

Vad är batch working?

Den här metoden går ut på att du organiserar och delar upp det arbete som du vill få gjort i olika batchar (omgångar kan man säga på svenska). Genom att dela upp arbetet i olika block av tid kommer du att fokusera på en enda sak i taget. Målet är alltså att du ska komma ifrån det som (av många) anses så fint: multitasking.

Jobbar med batch working

Därför måste du sluta multitaska

Som jag nämnde ovan så är motsatsen till batch working-metoden att ägna sig åt multitasking. Du vet, det där om så många av oss ägnar oss åt och kallar det “att ha många bollar i luften” och “kunna göra flera saker samtidigt” och så vidare. Vi anstränger oss å det grövsta att få det att låta som att det är något bra och smart som vi håller på med. Men genom att multitaska skjuter du både dig kreativitet, din produktivitet och din kvalité i foten.

Våra hjärnor är inte skapta för att hela tiden byta fokus mellan olika aktiviteter. Det gör oss trötta och stressade vilket i sin tur leder till att vi vänder oss till exempelvis skräpmat och kaffe för att få ett snabbt fix av energi. Dessutom tar det omkring 20 minuter för oss att riktigt komma in i det vi håller på med. Så du kan ju tänka dig själv hur mycket tid du ägnar åt det om du byter mellan uppgifter fram och tillbaka.

”Men jag får mer gjort när jag multitaskar!”

Nej.

Det är bara något som du intalar dig själv för att rättfärdiga det arbetssättet. Tänk efter, det du egentligen gör när du multitaskar är att du ändrar ditt fokus flera gånger under samma tidsperiod. Men du gör inte flera saker precis samtidigt.

Som om inte det vore nog med att du blir både stressad och spenderar tid på ingenting, så blir dessutom kvalitén på det du försöker utföra sämre. Jämfört då med att du verkligen fokuserar och låter hjärnan göra sin grej med en sak i taget.

Planerar batch working

Mina erfarenheter: före och efter

Precis som jag tror att du kan känna igen dig i så har jag spenderat en stor del av mitt liv åt att försöka lära mig att multitaska. Vara den där personen som glatt skriver in på mitt CV att jag gillar att ha många bollar i luften. Men det blev aldrig så, hur mycket jag än försökte! Givetvis gick jag direkt till att det måste vara mig det är fel på.

Sedan jag började “batcha” min att göra-lista märker jag en enorm skillnad mot när jag försöker multitaska. För ja, det händer att jag trillar tillbaka ner i det träsket. Speciellt om jag inte avsatt tid för att planera och hamnar i ett stressat läge. Då försöker jag liksom lura mig själv att jag får mer gjort än vad jag faktiskt får genom att ägna mig åt tusen saker samtidigt.

När jag sedan tar tag i att batcha igen undrar jag varje gång varför jag inte bara gjorde det från början. Min hjärna blir lugn (trots att deadline kanske är imorgon på grund av diverse anledningar). Min kropp blir mindre stressad och det jag gör blir bättre.

Så, känner du dig redo att prova batch working nu?

Kom igång med batch working

Det bästa med den här metoden är att du kan komma igång med den direkt. Det räcker att du bestämmer dig för att verkligen göra det och sedan utföra. Dessutom kan du applicera den på precis det som just du behöver. Det kan vara uppgifter i jobbet, träningsschema, matplanering, hundträning… listan tar aldrig slut.

Konceptet är att du delar upp din dag/vecka i olika block och sedan fyller blocken med en sak i varje del. För att förklara lite mer tar vi ett exempel:

Säg att du behöver skriva ihop 10 blogginlägg för att kunna schemalägga och hålla en konsekvent ström av innehåll till bloggen. Istället för att du tar ett inlägg i taget (förmodligen i panik dessutom) när du kommer på att “Tusan också! Jag har inget inlägg den här veckan!” så planerar du och avsätter en bestämd tid för att skriva dessa inlägg. Under den tiden som du har avsatt gör du ingenting annat än skriver dina inlägg.

När tiden är slut tar du en paus på ungefär 15 minuter. Helst en som innefattar att du reser dig från stolen och sträcker lite på dig. Kanske till och med får lite frisk luft. En paus är alltså inte att sitta kvar framför datorn och plocka upp mobilen och börja skrolla.

Sedan är det dags för nästa del på batch working schemat. Den kanske innehåller att redigera bilder till Instagram.

Och så vidare. Ganska enkelt eller hur?

Ladda ner min guide: Steg-för-steg till batch working!

För att ge dig lite mer skjuts in i att komma igång med batch working har jag satt ihop en komplett guide. I den förklarar jag mer ingående steg för steg hur du ska gå till väga. Guiden innehåller också en veckoplanering med ett färdigt batch workingschema som du bara behöver fylla i för att komma igång. Du kan skriva ut den (om du är som jag och gillar att planera med penna och papper) eller skriva i den direkt på datorn.

 

Kom igång med batch working

 

 

 

PS. Här är ett tittartips, med en något provokativ titel haha, som levererar poängen ytterligare! Tittartips: Multitasking is worse than being stoned

 


 

Källor
The myth of multitasking
The Polymath project: Multitasking or marijuana
Why multitasking is worse than marijuana

Dela mitt inlägg på sociala medier

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på pinterest
Pinna på Pinterest
Dela på email
Email

Skriv en kommentar