Om ni som jag är förtjust i natthimlen och vad som händer där uppe så kan jag tipsa om att det återigen är dags för Geminiderna! Förra året syntes de inte så bra på grund av supermåne, men i år kommer månen bara vara en liten skärva (och alltså inte lysa upp så mycket av himlen).

Geminiderna är ett meteorregn och kommer synas som massor av stjärnfall på himlen. Det fina med dem är att man inte behöver något fancy teleskop eller så för att se showen. Det räcker att leta på en så mörk plats som möjligt, ta med en filt, kanske lite varm dricka och sedan är det bara att njuta!

Det finns chans redan nu att se dem, men natten mellan den 13e och 14e december kommer aktiviteten vara som störst, då det är störst chans att se dem, med toppen omkring kl01 på natten.

Några snabba tips till stjärnfallstittare:

♦    Klä dig varmt! Det blir riktigt kallt att stå eller sitta utomhus länge.

♦    Ta din tid och låt ögonen vänja sig vid mörkret.

♦    Leta upp en så mörk himmel som möjligt, städer bidrar med ljusföroreningar som gör det svårare att se natthimlen. Du kan till exempel använda sig av Dark site finder. Ju mörkare plats, desto bättre blir bilderna!

♦    Vill du prova fota stjärnfallen? Rikta kameran mot stjärnbilden Tvillingarnas ena axel. Det är meteorregnets mittpunkt och det kommer se ut som att stjärnfallen faller från mitten och ut över hela bilden. Med lite färdighet och tålamod kan man få riktigt häftiga bilder och timelapses, som den längre upp i inlägget.

Ritning över riktning för geminiderna

Ett extra tips på vägen! Titta på stjärnhimlen, hitta vintergatan, planeter, ljusstarka stjärnor och galaxer med mera i programmet Stellarium (bilden ovan är en printscreen därifrån).

Mer information om Geminiderna: International meteor organization (IMO).

  1. Åh jag läste om det där tidigare idag! Vill så gärna ut och fota, men det ska inte vara så bra väder här. Hur är det hos dig?

  2. Henry skriver:

    Tack för tips! Tyvärr många moln här i Tyskland och Ljusförorening !

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.