De flesta av oss känner nog igen den så kallade julstressen, eller hur? Man kanske ska hinna baka något, laga massor av mat, plocka fram julpynt och metervis med ljusslingor och så: köpa julklappar. På senare tid har jag börjat att faktiskt tänka på de saker vi har i vårt hushåll, konsumtion och hur jag egentligen vill ha det. Jag blir stressad om det är för stökigt och för mycket oreda hemma, sen ska det väl tilläggas att jag inte har ett pedantiskt rent och städat hem, men jag tycker om när det inte ligger bråte överallt. Ganska vanligt tänker jag.

_DSC3405

Så nu när det börjar närma sig julen kände jag bara att nej, jag vill inte ha. Jag vill inte ha massa saker till jul.

Nu hör jag förstås att detta kan låta väldigt otacksamt och kanske till och med elakt. Men så är det. Just nu kan jag inte komma på en endaste pryl som jag behöver eller ens vill ha, då är det ju bättre att det inte heller köps saker, eller hur? Jag och mina systrar har till exempel bestämt att vi ska ses och göra något trevligt ihop istället. Det tycker jag känns mycket roligare, mer hållbart och jag tycker att det är bättre. Köp inte bara för köpandets skull.

Men det är ju roligt att ge presenter till folk man tycker om!
Absolut, men istället för att köpa massor av onödigt bråte till folk som kommer ligga och damma i förrådet så kan man ju exempelvis ge bort upplevelser. Det finns massor av presentkort och dylikt för sådant, eller så hittar man på något själv som man ger bort. En middag ihop, en mysig hemmakväll eller en utflykt eller vad som helst som personen skulle uppskatta.

_DSC3884

 

 1. Det är verkligen så, det är urbota dumt att köpa saker till ngn bara för att. Det är ju bara utbyte av pengar. Man kan lika gärna, om man ska driva lite med hela konceptet, ge varandra en hundralapp el två (el hur mkt man un köper julklappar för) var. “Här varsågod” och så får man ett kuvert med pengar, så kan man liksom skicka runt det där kuvertet mellan sig 😛 Lika bra då att man köper det man behöver med sina egna pengar.

  Och jag tycker inte heller om att ha för mkt prylar och “skräp” framme. Saker som bara ligger, varken har funktion eller estetiskt syfte. Det bara liksom…”är”. Näe, jag blir mkt mer mindful när det är lugnt omkring mig, det ger mig ngn slags ro i själen!

  • Jacqueline skriver:

   Verkligen, kan bara hålla med. Det blir så fel när man köper saker bara för att fylla på under granen, som du säger så är det ju mycket bättre då att man själv köper till sig själv, för man vet ju bäst själv vad man verkligen behöver 🙂

   Skönt att höra att jag inte är ensam med mina idéer om att hålla onödigt plotter borta! 😀 Det är så sant som du säger, det är mycket lättare att känna sig rofylld och fokuserad när det inte är en orkan av kaos omkring sig.

   Vad kul att du tittade in hos mig! Jag följer ju dig både på insta och bloggen och tycker du är så bra! 🙂 Det ser så himla fint ut där du bor!

 2. […] köpandets skull. Något som jag inte vill. Som jag helst avstår. Jaqueline Wester skrev om detta. Om en typ av julstress och tispade om att det går fint att ge bort upplevelser i julklapp i stället för saker för […]

 3. FlyingDryden skriver:

  Spot on. Jag brukar vara “inget” på frågan om vad jag önskar mig och det låter JÄTTEKONSTIGT i mångas ögon. Eller när folk tittar stort när jag svarar “Nope” på frågan om jag köpt julklapparna än. I mitten av november. Nej, det har jag inte gjort i mitten av december heller och jag gör allt för att ducka för det. Varje år. 🙂

  • Jacqueline skriver:

   Haha jag känner igen det där 🙂 Det är fint tycker jag att det kommer upp till ytan mer och mer i alla fall att vi är rätt så många som är nöjda om julen består av lite ledighet, glögg och knäck (typ)! Inte att få saker som man ska ha dåligt samvete för att man stoppar i garderoben och inte använder.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.