Hur gör man egentligen för att fota så att vattnet ser ut som ett mjukt, luddigt täcke utan att bilden blir helt vit? Efter att jag lade upp bilden ovanför på min Instagram fick jag frågan om jag kunde ge några tips när det kommer till att fota med lång slutartid. Såklart jag kan!

Hitta ett rörligt motiv

Vi tar vatten som exempel på motiv att fota. Det är väldigt vackert att fota till exempel en bäck som rinner genom skogen eller ett vattenfall med lång slutartid för att få den där känslan av rörelse i bilden. Så steg ett är att hitta ett vattendrag som rör på sig med hyffsad hastighet. Hastigheten på vattnet spelar roll för hur lång slutartid du kommer att behöva ha för att få till resultatet.

hav fotat med lång slutartid

4 sek, f22, ISO 50, ND8-filter

Kamerainställningar

Dra upp bländartalet till max på kameran. Ta ner ISO-talet så långt det går och sätt slutartiden på ett värde för att prova en första bild. Det kan vara svårt att veta innan du tagit den första bilden hur lång du ska ha. Prova dig fram! Börja på kanske 5 sekunder och se hur bilden blev. Fick du den mjuka känslan på vattnet? Om inte: förläng slutartiden.

Tänk såhär: ju längre slutartid du tar, ju mer vatten kommer hinna “rinna förbi” för att skapa mjukheten. 

“Min bild blir helt vit!”

Om du är ute och fotar när det fortfarande är ljust ute är det oftast nödvändigt att sätta ett ND-filter på kamerans objektiv. Ett ND-filter hjälper till att mörklägga det kameran ser och alltså gör att mindre ljus släpps genom. På bilderna i det här inlägget använder jag ett ND-filter i 8 steg (ND8). Ju högre tal, ju mörkare är filtret. Under varje bild i inlägget står all information om mina inställningar när bilden togs.

hav fotat med lång slutartid

3 sek, f22, ISO 50, ND8-filter

Några sista tips

→ Använd stativ! Det går inte att tumma på. Kanske om du hittar en bra sten eller liknande att lägga kameran på, men handhållet är inte ett alternativ.

→ Vill du vara med själv på bilden? Håll slutartiden kring runt 3-4 sekunder, längre än så är vääääldigt svårt att stå stilla (och står man inte stilla blir det oskärpa).

→ Ha tålamod och prova dig fram. Du kommer säkert behöva ta hur många bilder som helst innan du får till det resultat du tänkt dig. Men det är väl det fina med den digitala tekniken: vi får hur många chanser som helst!

  1. Det är ju en lite magiskt sammanträffande att du skriver detta inlägg dagarna efter jag tagit steget från automatläge (för typ första gången) och fotat just vattenfall 🙂 Det var mer en spontan grej när vi gjorde en utflykt till Fjätfallet i Idre och såklart hade jag inget stativ med mig. Det funkade ändå hyfsat att använda klippor men nästa gång tar jag med mitt stativ (som jag egentligen bara använt till micken när jag poddar, ha ha!) . Nu var det ju dagsljus med bitvis strålande sol på en del av fallet så jag kanske inte gav mig på det lättaste men för att vara allra första gången blev jag nöjd 🙂 Nu har jag lärt mig det där med filter, det får jag kolla upp närmare 🙂

    • Jacqueline skriver:

      Men vad roligt! Ibland står planeterna minsann i linje haha! 😀 Ja stativ är helt klart det bästa, då har man mer möjlighet att få kompositionen som man vill också. Testa med ett ND-filter (gråfilter) och stativ nästa gång så kommer det bli kanon! Det finns att få tag i väldigt billigt, tror jag köpte mitt för en hundralapp (sen finns såklart jääääättedyra, men för att bara testa lite så duger det utmärkt!)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.