Det är en sak som jag alltid vill poängtera när jag pratar om produktivitet, exempelvis i samband med min batch working-guide. Det är att poängen, målet, med den inte är att du ska kunna jobba mer. Poängen är istället att du ska kunna få stöd och ordning på dina prioriteringar så att du kan jobba smartare, mer fokuserat och i slutändan: få tid över till annat än att jobba.

Idag bär många av oss ordet “upptagen” som en krona på våra huvuden, ett hedersmärke, ett bevis på att vi är duktiga. Men vad får vi egentligen ut av att vara upptagna mest hela tiden?

Om jag ska vara ärlig så blir det lätt ett sätt för mig att få bekräftelse. Jag jobbar mer och pressar mig för att få uppskattning och beröm. Det är inte hälsosamt! Det vet jag om, men ibland trillar jag dit och hjulet snurrar bara snabbare och snabbare.

När det blir så känns det som att jag måste dra ut kontakten. Kasta mig ut ur hjulet i farten och tumla runt på marken sådär som de gör i filmer när de kastar sig ur bilar i hög hastighet. Jag måste stanna upp och reflektera: vad är det jag ska göra? Som gör att saker rör sig framåt mot mina mål?

För annars jag kan harva på i all oändlighet utan att komma någon vart. Att bara fortsätta vara upptagen och göra “all the things”. Men det kommer att bränna ut hjärnan och själen på vem som helst.

Jag antar att det jag försöker säga är: om du känner igen dig i det här, sluta använda din milslånga att göra-lista som ett sätt att få bekräftelse. Inget gott kommer att komma ifrån det. Titta istället på den och sålla ut. Vad är det som du behöver göra för att må bra, leverera på dina löften och börja ta stegen mot dina drömmar och mål? Mot det som får dig att må bra.

Jag kan lova dig att det kommer att vara långt ifrån allt på listan. Åtminstone är inte allt akut. Vissa saker kan faktiskt vänta. Så fråga dig själv, och svara ärligt, är du bara upptagen för upptagenhetens skull?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.