Det händer med jämna mellanrum när jag lyssnar på poddar att de formulerar något jag känt eller tänkt. Med andra ord har de kommit längre i sin tanke och dessutom lyckats formulera den till något vettigt. Det hände för ett tag sedan när jag körde hemåt från Östersund och lyssnade på ett avsnitt av The Good Life Project. Elizabeth GIlbert var gäste och temat på avsnittet var att leva kreativt och att hitta sin passion.

Plötsligt sa hon något som fick mig att haja till:

“Screw finding you passion”

Öronen spetsades och jag var tvungen att svänga in på närmsta p-ficka för att ta anteckningar. Det här tilltalade förstås en multikreatör som mig. Så många gånger jag tänkt att jag vill hitta min passion. DEN DÄR grejen som gör att man skuttar upp ur sängen på morgonen, har oändligt med energi och känner meningsfullheten ut i fingerspetsarna.

sitter i fåtölj och hoppas hitta min passion

Tveksamma råd

Råden “du behöver bara hitta den där grejen du brinner för” och “följ din passion” är en egentligen helt orimligt. Jag menar:

  • Säg att du hittar något som du vill kalla för din passion kan du omöjligt veta om dina eldiga känslor kommer att vara för evigt. Vi är ju väldigt föränderliga av oss. Chansen att du brinner för något annat om 5 år är överhängande.
  • Om du inte känner dig eldig över något alls, hur gör du då? Kör half-ass genom allt?
  • Ofta får man de här råden i karriärsammanhang, men tänk om du är dålig på passionen du hittat då? Känns svårt att tjäna pengar på den då.

Men det som gäckar mig mest är nog ändå den här:

Hur ska du hitta din passion om du bara har EN?

Men jag gillar många saker och rätt ofta älskar jag dem i perioder. Ju mer jag tänker på det, desto mer inser jag att jag dessutom gillar att vara sådan. Att tänka “undrar om jag kan XXX?” för att sedan prova och se efter. Ibland kan jag, ibland inte. Ibland blir resultatet jättebra medan andra gånger… låt oss säga mindre bra haha.

Egentligen känns det hela självklart nu jag tänker på det. Det är klart man har fler än EN passion. Hur i hela friden är det annars tänkt att man ska ha en chans i helvete att hitta den? Lite som med själsfränder. För mig känns det obegripligt försvårande att tänka att man bara har EN själsfrände. Oddsen att man skulle lyckas hitta denne är ju lika med noll!

Jag planerar att fortsätta göra allt jag vill och tycker är roligt. Om jag ändå skulle ge mig på att boxa in någon sorts passion hos mig så är det nog att göra och att lära om sådant som intresserar mig. Större avgränsning får man nog leta efter. Men det tillåter min passion att utvecklas med mig.

Dessutom är jag övertygad om att jag kommer att ha ett roligare liv när jag unnar mig många passioner.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.