Om du någon gång har tänkt tanken på att starta ett företag och använda internet som verktyg så mycket som möjligt för att göra det, då vet du förmodligen också om vilken uppsjö av digitala verktyg det finns där ute. 

Och till råga på allt: hur många olika guider och videos det finns med titlar som “X verktyg du MÅSTE ha för att göra XYZ”.

Jag tycker att sådana kan vara sjukt överväldigande och känner teknikpaniken komma krypande. Därför tänker jag börja det här inlägget med att säga: 

De här tre verktygen som jag kommer prata om behöver inte alls vara något måste för att jobba som virtuell assistent. Du kan garanterat lösa de problem de löser på något annat vis, eller blankt strunta i det. Men här de här tre digitala verktygen var bland de första som jag började använda i min business: 

Adobe Sign

När jag började som virtuell assistent ville jag direkt ha saker och ting i ordning mellan mig och mina uppdragsgivare. Därför såg jag till att skriva avtal med dem från dag ett. För att kunna få dem signerade digitalt använde jag Adobe Sign, då jag redan betalade för hela Adobe-sviten. 

Mailchimp

Jag visste från början att jag ville starta en maillista och även om Mailchimp kan kännas lite stelt i vissa avseenden, så är det för det första gratis att komma igång med (upp till 2000 prenumeranter). För det andra är det väletablerat och har aldrig krånglat en enda gång för mig med leverans av mail eller liknande. Vill man bara komma igång snabbt utan för mycket specialanpassningar är Mailchimp jättebra. Du kan sätta ihop landningssidor, formulär och fina mail utan att behöva koda en enda rad.

Trello

Att jobba virtuellt innebär också att man ju inte har något kontor att gå till om dagarna. I alla fall inte ett där man sitter tillsammans med kollegor. Därför kan det vara hjälpsamt att sätt ihop ett virtuellt kontor i ett projekthanteringssystem som till exempel Trello.

Inne i Trello kan du skapa arbetsflöden som passar dig och det uppdrag som du ska utföra. Du kan också organisera dina olika uppdrag på olika “boards” för att hålla isär arbetena och inte ha flera uppdragsgivare på samma ställe. 

Trello är också gratis att använda, men erbjuder en massa olika “power ups” som man kan använda för att optimera sitt arbete ännu mer.

Som sagt, det här är tre verktyg som jag har använt sedan jag började. Med det inte sagt att man MÅSTE ha dem. Sätt dig ner och titta på hur det ser ut just för dig, bara du kan avgöra vad du måste ha och inte.

Dessutom behöver du inte ha allt från början, du kan alltid lägga till saker efter hand.

 1. Tess skriver:

  Tack för bra tips! Jag använder redan Mailchimp och har skaffat Trello men inte riktigt kommit igång, så det var bra med en påminnelse 🙂

  • Jacqueline skriver:

   Ja det kan ju vara lite av en tröskel faktiskt att komma igång med nya verktyg, men det känns lite som när man ska typ… komma igång och träna, man måste bara vara lite hård med rutinen och se till att man lär in det som en vana haha 🙂

 2. Jennifer S skriver:

  Bra tips alla tre! Betalar också för hela Adobe-paketet och även om det känns som en stor summa en gång per år så är det SÅ värt. Kunde inte leva utan funktionen att göra dokument ifyllningsbara 😅

  Har du utökat med några fler verktyg nu?

  • Jacqueline skriver:

   Haha ja det är nog det dyraste jag betalar för månadsvis tror jag! Men varje gång jag tänker “behöver jag verkligen hela?” så jo det gör jag, ska man göra video, ljud, bilder osv så måste man haha. Ja några stycken, kommer skriva ett inlägg nu till december med en sammanfattning av alla digitala verktyg jag använder 😀

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.