Detta är inte en helt ovanlig fråga, speciellt när jag publicerat nattliga bilder på vintergatan. Det beror vad du menar med äkta. Visst kan du se vintergatan med blotta ögat en klar natt, om än inte så tydligt som på bild, men för mig är alla mina bilder äkta.

När jag ser på världen är det detta jag ser för mitt inre. Och med hjälp av digital framkallning av bilderna så kan jag dela med mig av min inre värld till er. Det är inte våra ögon som uppfattar vår omvärld, utan våra hjärnor.

Vad menas med äkta? I just fallet med nattfotografi är det klart att vi inte kan se vintergatan och stjärnhimlen med blotta ögat med samma detaljrikedom som en kamera kan. Men detaljerna finns ju där likväl. Med kamerans hjälp kan jag fotografera natthimlen så att alla dessa vackra detaljer syns. Detsamma med norrsken, ibland syns det stort och mäktigt över hela himlen och ibland är det svagt som en viskning. Men det finns där, fullt verkligt, och kameran kan hjälpa oss se det.

Jag tycker att natt- och astrofoto bidrar till att sätta vår värld i perspektiv. Att visa hur liten jorden är i förhållande till rymden, som i sin tur kan ge oss perspektiv att inse hur otroligt små vi människor är i förhållande till världens och universums storhet. För mig bidrar dessa bilder till min egen ödmjukhet inför livet och jorden. Jag blir mjuk och berörd på ett sätt som jag älskar.

 

Vad vill jag förmedla med bilden?

Genom mitt fotograferande (oavsett tid på dygnet!) vill jag illustrera och visa en värld och en verklighet så som jag ser den. Min fotografiska värld blir som ett eget litet universum. Där jag visar och framhäver det som jag vill ska synas och själv se mer av för att må bra och känna riktning i livet. Som Daniel Laan så fint uttrycker det: “I think creation is about shaping reality, rather than capturing it.”

 

Äkta eller inte

  1. Vilde skriver:

    Otroligt fina bilder du har tagit.

  2. Helena skriver:

    Så vackra bilder, Jackie! Jag tycker att även om t ex norrsken syns bättre på bild än på riktigt ibland så är det ju ändå där. Kameran hjälper oss att se det. Och då är det ju äkta.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.