Det är nu lite mer än ett år sedan som termen Virtuell assistent trillade ner i mitt knä. Jag hade aldrig hört talas om det innan men insåg ju mer jag tänkte på det hur otroligt rätt det kändes för mig. Att det var precis det paraplybegrepp jag behövde för att kunna sätta ord på vad jag ville göra i mitt eget företag. 

En sak som länge stoppat mig (utöver rädslan då) att starta eget företag är att jag har alltid haft så svårt att formulera vad jag skulle göra i det. 

“Ja men jag gör lite grafik… Skriver lite… Fotar lite… Planerar lite… Sådant du vet..?”

Det kändes så dåligt och lät så oproffsigt tyckte jag. Visst, såklart hade jag kunnat svarva ihop något bättre innan jag hittade till virtuell assistent. Men det kom liksom aldrig till mig. 

Eftersom att jag var gravid när jag på riktigt började koka ihop min verksamhet så gick det inte speciellt snabbt. Det fick gro så sakteliga och jag pratade med andra, mest Linda faktiskt, om vad jag hade för planer. Sedan, nästan innan jag visste ordet av, så var bollen i rullning! 

Men hur kan man göra då, om man vill bli virtuell assistent?

Det allra bästa är faktiskt att bara börja. 

 • Sätt dig ner och planera vilka tjänster som du ska erbjuda och vill vem. Jag tycker att det är smart att ta det steg för steg. I början är det kanske alldeles lagom att ha ett uppdrag på någon timme i veckan. Då får du en chans att komma in i en rutin och känna på vad som kommer att krävas av dig.

Hur får jag kunder?

 • Börja med att kontakta någon som du skulle vilja jobba med och berätta om vad du kan göra för dem. Jag inte nog trycka på det: fokusera på vad DU kan göra FÖR DEM. Inte på hur kul det vore för dig att jobba med dem. Det får vi väl ändå utgå ifrån att du tycker eftersom att du kontaktar dem, eller hur?
 • Berätta för alla att du börjat jobba som virtuell assistent och vilken sorts tjänster du erbjuder. Det kommer att kännas som att du tjatar, men du kan göra det smart och väva in det snyggt i exempelvis dina sociala kanaler. 
 • Använd ditt nätverk. Precis alla mina kunder har jag fått via mitt nätverk. Det har tagit mig flera år att bygga upp det och de som hängt med ett tag har jag hunnit visa flera gånger om vad jag går för. 

  “Men jag har inget nätverk” kanske du tänker nu.

  Det tror jag visst att du har! Fundera på om du kanske känner någon som du skulle kunna antingen få jobba hos direkt, eller som kanske i sin tur känner någon som behöver dina tjänster. 
 • Det tar tid att bygga upp ett genuint nätverk. Du är inte ute efter sammanhang där alla bara letar efter vad de kan få ut av varandra. Med genuint nätverk menar jag personer som på riktigt gillar och stöttar det de andra gör. Som vill lyfta och hjälpa varandra utan att nödvändigtvis förvänta sig något tillbaka (förutom ett tack då kanske, men det är ju bara hyfs).

Jag tror att en av de viktigaste komponenterna i den här ekvationen är mod. Det var det åtminstone för mig. När jag väl började våga prata om att jag skulle ta det här steget, prata om sådant jag kan och vad jag jobbar med… Ja då förändrades allt.

Det är mycket jobb bakom, men jäklar vad roligt det är!

Vad tror du, är virtuell assistent ett yrke för framtiden?

Är det något som du är intresserad av att prova?

 1. Ulrica skriver:

  Jag är i full planering för det! Jag har tänkt göra ungefär det du skriver i inlägget men har dragit lite på det i väntan på att det ska funka tidsmässigt. Men det är som du säger – det enda rätta är egentligen bara att börja! Jag hade funderingar på att kalla mig digital kommunikatör, men VA är kanske bättre? Uppfattar du det som att uttrycket börjat sprida sig?

  • Jacqueline skriver:

   Ja det är ju det men det är ju så lätt att man går och väntar på rätt tillfälle. Det gjorde jag ju mig skyldig till själv haha! Men jag har börjat inse mer och mer att det sällan kommer en optimal tid haha! 😀 Jo men jag tycker att det känns som att uttrycker sprider sig mer och mer, men egentligen beror det nog lite på vilken målgrupp du har. Många som jobbar som VA skulle ju kunna kalla sig typ konsulter eller frilansare rätt och slätt, men min känsla har varit att det var lite lättare att nå fram när jag benämnde mig som virtuell assistent 🙂

 2. Tess skriver:

  Åh, vad jag vill lära mig mer om detta. Jag fastnar ofta i “lilla jag”-tänket när det gäller att sälja in till andra, men jobbar på att komma ur det.

  • Jacqueline skriver:

   Det tror jag nog faktiskt att alla av oss gör, jag försöker alltid att fortsätta ta små, små steg framåt ändå mot det jag vill. Även om det går superlångsamt så går det åtminstone framåt. Tänker att “slow and steady wins the race” 🙂

 3. Åsa skriver:

  Åh din hemsida är precis vad jag letat efter!
  Sonen ligger i knät, 5 veckor gammal, och jag är återigen i tankarna om vad jag verkligen vill jobba med, och så springer jag på VA. Blir så inspirerad av dig och din hemsida så är redan peppad och se i fall detta skulle kunna vara något för mig! 😀

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.