Bilder på norrsken är ju helt fantastiska och svåra att sluta titta på. Men hur framkallar man sina norrskensbilder?  Det finns förstås tusentals sätt att göra detta och det finns många “det beror på”-faktorer med i ekvationen. Men jag tänkte berätta lite kort om hur jag vanligtvis gör och även visa en liten speed edit på hur jag gick till väga för att skapa just den här bilden som är mitt exempel. Jag jobbar med både Lightroom och Photoshop blandat, om man gör det eller inte är en smaksak, men jag gillar variationen och tycker att de kompletterar varandra.

 

SOOC

Den här bilden är en så kallad SOOC, straight out of camera. Norrskenet syns väl och är redan ganska kraftigt, men i övrigt är bilden väldigt mörk, sned och har två rätt så fula ljuskällor till höger som jag tycker stör. Detta råder jag bot på genom att först använda mig av Lightroom för att ljusa upp det mörka, räta ut bilden, ta bort ljuskällorna lite grovt och så justerar jag bland annat temperaturen, “highlights”, “whites” och gör brusreducering.

Efter Lightroom

Så här ser bilden ut efter att jag arbetat med den i Lightroom, ganska fint redan nu va! Att sitta och framkalla bilder efter en natts fotograferande är något jag kan hålla på med i timtal. Det är gränslöst roligt! Men jag är inte klar med denna utan nu hoppar jag in i Photoshop med den. Där jobbar jag med lager för att finjustera kloningen av ljuskällorna som jag ville ta bort och lägger på ett lager med kurvor för att ytterligare framhäva norrskenet och siluetten av landmassan i horisonten.

Färdig bild

Ta-daa! Åh, att fånga norrskenets draperier som svävar över himlen är så coolt. Dessutom, om det är coolt att se det på bild så är det få saker som slår att se det i verkligheten. En helt otrolig föreställning, helt gratis! Tack solen!

Här är videon, det går snabbt i den (därav SPEED edit), så om ni undrar över något eller har önskemål om mer utförliga framkallningstips så hojta till!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.