Tänk dig att du sitter i en brainstormingsession. Du ska försöka komma på idéer på hur du ska utveckla ditt företag. De kulörta Post it-lapparna är framme och kaffet rykande nykokat. Beväpnad med penna och kaffekopp sätter du igång.
När du är klar har du ett tiotal färgglada lappar framför dig på väggen. Alla fyllda med olika förslag till utveckling.
Du ser det hela framför dig, eller hur?
När du ser lapparna framför dig, hur många av dem innehåller förslag på saker att lägga till? Och hur många förslag finns på saker att skala bort?
Ungefär såhär börjar avsnittet “Do less” av podcasten Hidden Brain.
Det blir ofta väldigt tydligt när vi kastar oss över ett problem eller en utmaning som ska lösas: hur väldigt benägna vi är lägga till, utan att överhuvudtaget snudda vid tanken på att skala bort.
Temat produktivitet och att just göra mindre (men mer fokuserat) är ett favoritämne för mig. Redan 2019 skrev jag det här inlägget. Då skrev jag om hur så många av oss bär “upptagen” som en hedersmedaj. Som ett riktmärke på vårt egenvärde och hur viktiga vi är, ett mått på hur bra det går för oss.
“När det blir så känns det som att jag måste dra ut kontakten. Kasta mig ut ur hjulet i farten och tumla runt på marken sådär som de gör i filmer när de kastar sig ur bilar i hög hastighet. Jag måste stanna upp och reflektera: vad är det jag ska göra? Som gör att saker rör sig framåt mot mina mål?
För annars jag kan harva på i all oändlighet utan att komma någon vart. Att bara fortsätta vara upptagen och göra “all the things”. Men det kommer att bränna ut hjärnan och själen på vem som helst.”
Genom att välja bort väljer du också aktivt vad du lägger din energi och fokus på. När du är fri att fokusera blir saker färdigställda. Dessutom är det lättare att hamna i ett tillstånd av “flow” och en känsla av att verkligen bidrar till arbetet.
Jag tänker att det kan bli med hjärnan precis som med vilket fysiskt utrymme som helst: man fyller på och fyller på med bråte som till slut kloggar igen precis allting och gör utrymmet svårt att navigera och använda. Om vi fortsätter att bara lägga till saker att komma ihåg, hålla koll på och underhålla blir det näst intill omöjligt att kunna frodas. När hjärnan är knökfull finns inget utrymme kvar för tankar att virvla fritt för att landa på oväntade platser. Möjligheten för den att generera både ett intenstivt lugn och ivrig kreativitet hämmas. Den har fullt upp med att processa allt det där som du lagt till på din att göra-lista.
Vi landar i problematiken med multitasking. Något som vi och våra hjärnor inte klarar av men som är ett beteende som lätt triggas av en överfull agenda. När vi istället skalar bort och fokuserar blir det mycket lättare att faktiskt färdigställa det vi håller på med och ro våra projekt i hamn.
Ja, alltså bokstavligen.
Våra hjärnor älskar att lägga till, när vi gör det får vi belöningspåslag på samma sätt som när vi exempelvis äter något (eller använder vissa droger). Det finns alltså rent kemiska anledningar till att vår förkärlek att lägga till.
Ytterligare en sak som jag tror påverkar vårt beteende är vår aversion mot förluster (förlustaversion). Det tar sig uttryck i en irrationell strävan efter att undvika förluster av alla dess slag. Att vi gör så beror på att vi tar hårdare på förluster och tanken på att välja bort något blir… obekväm. Det liksom känns mer produktivt och som att vi faktiskt har något att visa upp efteråt när vi fortsätter addera. Utåt ser det ut som att vi jobbat mer även om det i själva verket kan vara minst lika mycket jobb att välja bort något. Om inte mer!
På grund av att vi är “wierd that way” tar det sig också uttryck i samhälleliga normer. Vi är flockdjur som vill vara med i gänget så hakar vi på. Vi matas också konstant av budskap som i går ut på att vi ska lägga till saker till våra liv. Så det verkar rimligt att det skulle manifesteras som en sanning för oss att det är “bättre” att lägga till.
Men tänk på hur gött det känns när du har vårstädat, avslutat prenumerationer eller tackat nej till något som du inte har energi till. Samma sak när du bestämmer dig för att fokusera på en social media-kanal eller att besök på din blogg är DEN viktigaste siffran för dig att fokusera på. Även om det kanske känns som att det skaver lite under processen så är lättnaden efteråt eftersträvansvärd. Nästa gång du står inför ett problem att lösa eller något att utveckla: fundera över om du skulle kunna plocka bort något för att förbättra.
https://www.nature.com/articles/s41586-021-03380-y
https://hiddenbrain.org/podcast/do-less/
https://www.behavioraleconomics.com/resources/mini-encyclopedia-of-be/loss-aversion/
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
bli först att kommentera