Förra våren så hade jag aldrig hört talas om begreppet virtuell assistent (VA). Det känns lite tokigt att tänka på det nu. Hur något jag inte visste fanns kunde vara precis det jag letade efter för att få fingrarna ur och starta mitt företag.

Men med tanke på att jag själv inte ens visste vad en VA var för något alldeles nyligen, så tänkte jag ägna det här inlägget åt att prata om just det: vad är en virtuell assistent?

 

Vad gör en virtuell assistent?

En virtuell assistent är en person som jobbar på distans med ett eller flera uppdragsgivare. Vilka uppgifter som hen har kan skilja sig jättemycket åt. Från att hantera inboxar och support till att skapa innehållsstrategier till att agera accountability partner. Se till vilka kunskaper DU besitter som du kan sätta under din VA-titel.

 

Hur jobbar man som virtuell assistent?

En stor grej med det här jobbet är, tycker jag, den virtuella biten. Den biten som säger att jag är helt platsoberoende gentemot de uppdragsgivare jag har. Jag behöver inte infinna mig på något kontor på en viss tid. De tider som styr är när jag har satt upp möten och deadlines. Men i övrigt är det upp till mig själv att sätta mina arbetstider. Personligen ser jag till att få allt jobb gjort på dagtid (och just nu: när Signe sover). Eftersom jag tycker att det är så roliga jobb jag gör nu är det annars lätt för mig att trilla ner i ett kaninhål av oräknade timmar och kvällsjobb. Jag vill försöka få in rutiner från början i mitt företag.

virtuell assistent - friheten

Vem kan jobba med detta?

Du har möjlighet att skapa rollen själv, alltså bestämma vilka arbetsuppgifter som du kommer att ha. Förutsatt att du undersöker att det finns en efterfrågan för dem förstås. Men om du är på det klara med att det finns kunder som efterfrågar de kunskaper och tjänster du tänker erbjuda, så är det bara att köra på!

Men förutom själva kunskapen och tjänsterna så behöver man vara självgående, ta initiativ och verkligen se till att sätta förväntningarna tydligt. På det sättet vet både du och din uppdragsgivare vad ni kan förvänta er av varandra. Det kan ju låta härligt att inte behöva åka in till ett kontor en viss tid varje dag. Men den här typen av frihet kräver också att du har disciplin! Utan det kommer du inte att få saker gjort och dina uppdragsgivare kommer att bli besvikna.  

Sådär, det var lite kort om jobbet som virtuell assistent! Jag hoppas att jag kunde förklara så det hela blev lite tydligare i alla fall. Om inte får du gärna skicka en kommentar nedan!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.