Vår vardag präglas av en ständig ström med information. Varje dag bombarderas vi av nyheter, sociala medier, mail och en uppsjö av allsköns meddelanden. I bruset får vi till oss budskap om allt möjligt, bra och dåligt, hur vi borde vara, saker vi borde vilja ha och ställen vi borde vilja besöka. Det lätt att tappa bort sig själv och att faktiskt veta vad som är sina egna mål och vad man verkligen strävar efter i livet. Därför ska vi prata med om vad en vision board är och om de ens fungerar.

Vision board – vad är det och vad ska du med det till?

Du som hängt med mig i mitt hörn av internet ett tag har hört mig prata om verktygen jag använder för att hitta tillbaka till min kärna. Ett av dem är att skapa en vision board. Genom att skapa en visuell representation av dina drömmar påminns du dagligen om vad som verkligen är viktigt för dig. Det blir som ett konstverk över det du strävar efter att fylla livet med.

Att visualisera sig till framgång är inget nytt. Många framstående personer inom allt från sport till företagsledare till spirituella gurus, har talat om vikten av visualisering. Exakt hur det går till kan se sig på olika sätt, men genom att se dina planer framför dig, och hur de kommer att falla ut, blir de mer verkliga. Det blir lättare att planera, sätta upp delmål och arbeta strategiskt för att åstadkomma det du vill.

En annan aspekt (som jag personligen tycker är superviktig) av skapa en vision board, är den kreativa processen i att skapa den. Själva skapandeprocessen blir en viktig del av visualiseringen, inte bara slutresultatet. Jag sätter av gott om tid, fixa kaffe, lite bakgrundsmusik och förstås: ser till att jag inte blir störd! Det blir som en meditativ och nästan terapeutisk process att sätta sig ner och låta tankarna löpa fritt utan avbrott. Man skulle kunna säga att det blir som flödesskrivning, fast med bilder.

Bild från Instagram Story av mina vision boards på kontoret

Fungerar verkligen vision boards?

Om detta “tviste de lärde” skulle man kunna säga. På kändisfronten är det ytterst poppis med vision boards. Oprah exempelvis har pratat om hur hon har använt sig av vision boards för att visualisera sina mål och ambitioner. Hon menar att det handlar om att sätta positiv energi i världen. Sedan kommer “universum” (se anledning till citationstecknen längre ner) göra sitt. Nu för tiden tycker hon att hon klarar sig utan att skapa kollaget, hon klarar sig med att manifestera.

Du har säkert hört storyn om att Jim Carrey en gång ska ha skrivit ut en check till sig själv på 10 miljoner dollar. (Teknikst sett inte en vision bord, men likväl visualisering). Han ska sen ha lagt den i sin plånbok och sen visualiserade att han fick filmroller. Några år senare landade han en huvudroll i filmen “Dum & Dummare” som gav honom just den summan.

Hoppas inte på magi

Men bortom de anekdotiska bevisen, vad säger vetenskapen? Forskning inom psykologi har visat att visualisering kan fungera som en form av mental träning. I en studie publicerad i “Journal of Sport & Exercise Psychology” fann man att basketbollspelare som visualiserade att de sköt perfekta skott faktiskt blev bättre på att träffa där de skulle.

Kritiker menar dock att vision boards kan bidra till önsketänkande. Dr. Neil Farber, som skriver för Psychology Today, varnar för att förlita sig för mycket på vision boards. De kan skapa falska förhoppningar om att bara genom att önska något hårt nog kommer det att hända4. Här är också anledningen till att jag vill sätta enorma citationstecken runt uttryck som “låta universum göra sitt”. Inget kommer att hända om du inte tar action själv och skapar möjligheter för dig själv att agera på dina livsplaner.

En vision board är inte ett magiskt verktyg som förverkligar en idealiserad bild av ditt liv. Utan en aktiv handlingsplan är den inte mer än en tjusig tavla på din vägg. Den kan vara en kraftfull påminnelse och motivation i vardagen, men det är upp till dig själv att faktiskt göra de nödvändiga stegen för att planerna ska bli till verklighet.

Var ska du börja?

Som jag ser det börjar arbetet med din egen vision board med att titta inåt och få några grundläggande saker på plats. Innan du dyker ner i kreativiteten med bilder och citat, behöver du lägga grunden genom att identifiera dina innersta kärnvärden. Vad är det som driver dig? Ger dig pirr i hjärtat? Vad får din själ att sjunga? Vad är det som fyller ditt liv med äkta glädje?

När du gjort jobbet att sätta ord på det kommer din vison board att ge en bättre bild av det liv du vill leva. Den person du vill vara. En bild av sådant du behöver i livet för att komma närmare din kärna. Den kommer att agera som en kompass som hjälper dig att hitta vägen framåt. Låt din vision board guida dig.


Läs mer

https://www.betterhelp.com/advice/visualization/the-visualization-definition-and-how-it-transforms-your-life/

https://www.youtube.com/watch?v=yHyh0BXqJ0o

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1469029217306532

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15401383.2015.1092901

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.