Otaliga gånger under ens liv ställer man väl sig frågan “vad ska jag göra med mitt liv?”. En fråga som kan ställa till med så mycket inom en, rör upp så många känslor och tankar. Hoppfullhet, ångest, spänning, oro. Under livets gång gissar jag också att du precis som jag, har gett väldigt olika svar på den frågan. 

När man är ett barn ställs frågan ofta som “vad ska du bli när du blir stor?”. Redan väldigt tidigt i våra liv lär vi oss tänka på vad vi ska ägna våra liv åt, i alla fall rent yrkesmässigt. Om det är bra eller dåligt kan jag inte uttala mig om, jag är ingen sakkunnig. Men det väcker tankar hos mig, hur väldigt mycket fokus vi lägger vid just vad vi jobbar med. Vi lär våra små barn att börja tänka på det innan de ens kan läsa eller skriva. Sedan sitter det i hela livet. Vad ska jag bli när jag blir stor? Vad ska jag göra med mitt liv?

Att leta efter sig själv på ett bakvänt sätt

Jag tänker ofta på hur mycket av någons identitet vi lägger i vad personen jobbar med. När jag tänker på det så återkommer jag till att jag istället för att utgå ifrån vem jag är och vad jag vill, har börjat med att titta på yrken. Istället för att gå inifrån och ut när jag sökt efter svaret på frågan vad jag ska göra med mitt liv så har jag gått utifrån. Nu blev det lite svamligt här, men du förstår vad jag menar? Min poäng är att jag tycker att det kan bli så himla bakvänt och bidra till att man tappar bort sig själv ännu mer. Man tittar på vad jobbet kan tillföra till sig och sin person, inte på vad sin person kan tillföra till jobbet.

Misty lake

Vad är framgång?

Olika yrken har olika status i samhället, det kan vi alla enas om oavsett vad vi tycker om det. Vilka yrken som är hög- respektive lågstatusyrken varierar med tiden. Om man skaffar sig ett högstatusjobb, ett jobb som folk anser som fint, är det att ha nått framgång? Men tänk om man är ledsen då, trots att man så framgångsrik?

Det fina med framgång är att det är så subjektivt. Egentligen har var och en sin egen version av vad framgång är. Kollektivt är det väldigt klassiska saker som förknippas med framgång. Som att man tjänar mycket pengar, kör en fin bil, har ett stort hus, är snygg och vältränad, har framställd position på jobbet och så vidare. Därför blir det också lätt så att det är dessa saker som man sliter sitt hår och säljer sin själ för att uppnå. För när man gör det kommer belöningen: beröm och bekräftelse från världen omkring en.

Framgång för just mig

Jag har på senare år börjat omvärdera sättet jag ser på framgång. När jag var yngre hade jag helt andra saker som jag värdesatte och tänkte att jag ville uppnå än jag har idag. Men jag var också ängslig, orolig och ledsen. Efter gymnasiet rasade min värld och i mer än ett halvår låg jag på botten av ett svart hål. Alla bollar var uppkastade i luften och jag kunde inte fånga en enda en. Hur skulle jag lyckas? Depressionen var ett faktum. När jag tänker på det idag vill jag bara krama om mitt vilsna, ledsna 18-åriga jag. Men det vände, med mycket möda, och blev sakta men säkert bättre.

Idag 10 år senare har jag vänt mitt fokus, jag försöker hela tiden utgå ifrån mig själv numera. Vad tycker JAG är viktigt? Hur skulle mitt liv se ut om JAG skulle anse att jag lyckats? 

Att hitta driv och vilja på den vägen är mycket roligare! Och lättare! Det känns som att rätt saker driver en när viljan kommer genuint inifrån sig själv. Det innebär förstås inte att arbetet med att skapa det liv man vill ha blir lättare eller mindre. Kanske blir det rent av mer och svårare jobb som måste göras och fler beslut med osäker utgång som måste tas. Men jag vet att jag gör det för mig själv. För att få ägna dagarna åt något som gör mig glad, ger mig energi och får mig att inte tänka “åh nej imorgon är det måndag”.

Jag är inte där ännu. Men jag jobbar på det.

Hur ser du på framgång?

Vattendrag utanför Vindeln, Umeå

Ps. Det ska tilläggas att jag är av den åsikten att när man är ung och inte vet vad man ska jobba med så är det viktiga att se till att ta ett jobb. I princip vilket som helst. För att man ska kunna försörja sig, lära sig hantera yrkeslivet och ta hand om sin ekonomi, åtminstone under tiden som man går och undrar vad man ska bli när man blir stor. 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.