Sitter med pennan i högsta hugg och hjärnan surrar på högvarv. Det är december 2020 och jag jobbar med mitt fokusord för det kommande året. Skriver ner alla förslag jag kan komma på.

Rutin?
Glädje?

Till slut landade jag i ordet “Energi”. Med det menade jag att siktet under året, riktningen, alltid skulle vara i linje med sådant som inte bara tar energi. Utan också ger mig energi. I så stor utsträckning jag kunde grundade jag mina beslut både i livet och företaget i det. Lätt har det inte varit. Men det har bidragit till att jag tagit mig för med sådant som jag verkligen velat göra. Som springa i fjällen och besöka Abisko.

Åt andra hållet har jag också sagt nej till sådant som bara haft “borde göra” skrivet över sig med stora bokstäver. Jag har en väldigt hög pliktkänsla och tenderar därför att säga ja till både det ena och det andra som jag egentligen inte vill göra (man måste ju “göra rätt för sig” och så vidare). Vilket de allra flesta av oss ibland måste ändå. Man har ju inte alltid råd att exempelvis säga nej till uppdrag som inte går i linje med det man siktar på för framtiden. Det hela är en utvecklingsresa och jag kommer definitivt att ta med mig “energi” som ett litet bonusord även för nästa år.

Fokusord 2022

I början av december 2021 sitter jag med min Årsplanerare igen och, med mina check-ins i ryggen, spånar vad som ska bli mitt fokusord för 2022.

Pondus?
Fokus?
Harmoni?
Acceptans?
Utforska?

Mitt eget arbete med fokusord i Årsplaneraren

Nja, inget av dem känns riktigt rätt. Såklart vill jag ha de där i mitt liv, men det var inte riktigt vad jag sökte efter. Det hela slutade med att jag inte kom på ordet vid den där sittningen. Det fick vila och jag fortsatte med resten av Årsplaneraren. Ett par dagar senare trillade det ner i skallen på mig:

Legacy.

Med det här ordet vill jag hjälpa mig själv att ta beslut i val som både rör jobbet och privat som bidrar till den person som jag vill vara och mår bra av. Men också med en eftertanke kring vad det är jag lämnar efter mig.

Vad vill jag ska vara min “body of work” i slutändan?

Hur vill jag att mina interaktioner med andra ska lämna dem att känna?

För mig känns det också som att just “legacy” som ord bidrar till att hjälpa mig att tänka mer långsiktigt. Att ge projekt en rimligare tidsram, en ärlig chans och en öppenhet för agila metoder att nå dit jag vill. Saker och ting tar tid, det vet vi redan. Förmodligen längre tid än vi först tänker oss. När jag under 2022 vill inrätta nya arbetsrutiner och testa nya saker kommer mitt fokusord att hjälpa mig att inte “hoppa över bord” och gå tillbaka till det gamla. Bara för att det inte “händer nåt” omedelbart.

Jobba med fokusordet

Rent jobbmässigt så kommer “legacy” att ta formen av nya arbetsrutiner. Under första och andra kvartalet kommer jag att börja arbeta med att skriva mycket mer. Både till min blogg, men också genom att börja bearbeta det material som jag “pluggar” varje vecka. Jag lägger massor av tid på att läsa och lyssna på böcker, poddar och artiklar. Min tanke är att jag kommer att få ut mycket mer av allt det genom att göra sammanställningar och notera mina tankar. I längden kommer det att göra mig till en bättre yrkesperson. Plus: det är så himla kul att plugga! Haha!

Jag tänker också att jag kommer att ha nytta av allt det här när jag skriver till bloggen. För är det en sak som jag verkligen insett så är det: att jag inte vill att mitt Instagramkonto ska vara min “legacy” eller enda “body of work”. För mig personligen vill jag skapa något annat. I dagsläget kommer detta något att vara bloggen.

Årsplanerarens omslag

På det privata planet vill jag förverkliga fler drömmar och äventyr som jag tidigare tänkt var omöjliga. Sådant som egentligen, när jag tänker efter, bara hindrats av att jag tänkt “men jag kan ju inte”. Exempelvis ska jag springa i flera dagar i fjällen, en runda på ca 8,5 mil. Varför inte? Såklart det går! Med förberedelser så ska det nog gå utmärkt! Jag vill vara en sådan som säger ja när det är saker jag vill göra. Fast jag känner mig lite rädd eller tvivlar på min förmåga. I samtal vill jag bli bättre på att lyssna och i diskussioner inte galloppera iväg med en myriad av fakta och logik för att övertala den jag pratar med.

Här hemma sitter mitt fokusblad från Årsplaneraren uppe på min kontorsvägg. Kanske ska jag skapa en bakgrund till mobilen också? Det är så viktigt att omge sig med ständiga påminnelser, speciellt när du vill befästa nya tankebanor och vanor. De spår som redan går där uppe i hjärnan är så väldigt lätta att drutta tillbaka ner i.

Hur står det till med dig? Har du ett fokusord för året?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.